Ontwikkeld door GGZ-psychologen

i

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Maakt gebruik van een hartslagmeter

Een tijdje terug schreven wij een blog over chronische stress. Daarin leggen we uit wat chronische stress precies is en waarom het zo gevaarlijk is. Maar wat kun je zelf doen om chronische stress te verminderen? In dit blog geven we 5 tips waarmee je zelf aan de slag kan.

1. Bouw dagelijkse routines in Door overzicht te krijgen over je leven, creëer je rust voor jezelf. Zorg daarom voor dagelijkse routines. Het is daarbij van belang om een goede balans te vinden tussen overbelasting en onderprikkeling. Op bed liggen en naar het plafond staren klinkt rustgevend, maar kan juist zorgen voor meer stress omdat je onvoldoende gestimuleerd wordt. Daardoor verlies je energie. 2. Wees realistisch Het hoeft niet altijd perfect te zijn. Perfectionisme leidt vrijwel altijd tot chronische stress. Wees niet bang om los te laten. Doe dingen zo goed mogelijk en laat het dan los. Zo voel je je minder onzeker en groei je sneller. De chronische stress zal daardoor afnemen. 3. Luister naar je lichaam Tegenwoordig zijn we vrijwel continu met ons brein bezig. We zijn constant over van alles aan het nadenken en absorberen gigantische hoeveelheden informatie. Dit kost bakken met energie en veroorzaakt chronische stress. Durf ook eens je brein “uit te schakelen”. Stop je telefoon even weg en maak je bewust van het moment waarin je je bevindt. Start met mediteren of met mindfulness. 4. Neem de tijd om te herstellen Tijdens je werk bouwt er stress op in je lichaam. Het duurt een tijdje voordat deze stress weer verdwenen is. Als je je lichaam deze tijd niet gunt, dan zal de chronische stress toenemen. Het is helemaal niet erg om zo nu en dan even helemaal niks te doen. Sterker nog, het is heel gezond! 5. Beweeg! Bewegen is gezond, daar zijn we het allemaal over eens. Als je regelmatig (minimaal 2 à 3 keer per week) intensief beweegt, krijgt je lichaam de kans om schadelijke stoffen af te voeren. Je zal merken dat de chronische stress afneemt en je voelt je een stuk lekkerder.

Chronische stress en MindKing

Bij MindKing zijn we er van overtuigd dat veel psychische klachten samenhangen met chronische stress. Psychische klachten veroorzaken chronische stress, wat op zijn beurt de psychische klachten weer versterkt. In het huidige zorgsysteem worden die psychische klachten behandeld, zonder aandacht te besteden aan chronische stress. Zo wordt de vicieuze cirkel niet of onvoldoende doorbroken, waardoor psychische en/of stressklachten aan kunnen blijven houden. Daarom hebben wij een programma ontwikkeld om chronische stress aan te pakken. Wil je meedraaien in de pilot? Stuur ons dan even een mailtje, we geven je graag meer informatie!

Reguleer stress nu!

Daarom hebben wij een DIY-stress programma ontwikkeld om chronische stress aan te pakken. Ontdek nu hoe je chronische stress effectief kunt aanpakken en doorbreek de vicieuze cirkel van psychische klachten en stress. Benieuwd of ons DIY-stress programma bij je past? Probeer nu onze gratis stresstest! Wil je meer informatie? Bekijk dan ons DIY-stress programma whitepaper of neem contact met ons op. Wij staan altijd klaar om jou te helpen.

Dit blog verscheen eerder op de website van ons moederbedrijf GGZ Heuvelrug.